Η αλήθεια για τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων


Γιώργος Κωνσταντόπουλος
MBA, Οικονομολόγος

Θα ήθελα να μου αφιερώσετε πέντε λεπτά από τον πολύτιμο χρόνο σας για να σας αποκαλύψω την αλήθεια για τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων.

Αντίθετα με τα επιτόκια των καταναλωτικών δανείων και των πιστωτικών καρτών που σε μεγάλο βαθμό είναι ίδια ανεξάρτητα από το προσωπικό και οικονομικό προφίλ του δανειολήπτη, τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων συνήθως παρουσιάζουν σημαντικές αποκλίσεις. Για παράδειγμα, έστω μια τράπεζα διαφημίζει ότι δίνει στεγαστικό δάνειο κυμαινόμενου επιτοκίου ίσο με Euribor 3μήνου + 1,5% περιθώριο (spread).

Αυτό δεν σημαίνει ότι ο δανειολήπτης που θα προτιμήσει την συγκεκριμένη τράπεζα θα του χορηγηθεί στεγαστικό δάνειο με το παραπάνω επιτόκιο.

Οι λόγοι που διαφοροποιούν σημαντικά το ύψος του επιτοκίου είναι οι εξής:

 1. Σκοπός δανείου:
  Συγκεκριμένα αν το δάνειο έχει να κάνει με αγορά πρώτης κατοικίας, επισκευή κατοικίας, αγορά δεύτερης κατοικίας, ανέγερση οικοδομής, μεταφορά δανείου, συγκέντρωση δανείων, αγορά οικοπέδου, επαγγελματική στέγη.

 2. Χαρακτηριστικά ακινήτου:
  Η εμπορική αξία του ακινήτου, η τοποθεσία του και το ποσοστό χρηματοδότησης που ζητάει ο δανειολήπτης.

 3. Προσωπικό προφίλ:
  Η ηλικία, το επάγγελμα και η οικογενειακή κατάσταση του δανειολήπτη.

 4. Οικονομικό προφίλ:
  Η περιουσιακή κατάσταση, το ύψος του εισοδήματος, το ύψος του ήδη υπάρχοντος δανεισμού και η συνέπεια αποπληρωμής των υφιστάμενων οφειλών.

Η κάθε τράπεζα θα σταθμίσει τους παραπάνω λόγους πολύ προσεκτικά και μόνο τότε μπορεί να ανακοινώσει προς τον δανειολήπτη το πραγματικό επιτόκιο του στεγαστικού του δανείου.

Άρα, συγκεντρωτικά επιτόκια των διαθέσιμων στεγαστικών δανείων που παρέχονται από τις τράπεζες δεν μπορούν να υπάρξουν. Κάθε στεγαστικό δάνειο είναι μοναδικό λόγω της παραπάνω διαδικασίας που ακολουθούν όλες οι τράπεζες. Για αυτό καλό είναι να γνωρίζετε ότι τα επιτόκια που διαβάζετε τόσο στον έντυπο τύπο όσο και online μέσω ιστότοπων (sites) που διατείνονται ότι προσφέρουν σύγκριση επιτοκίων και δόσεων είναι σε μεγάλο βαθμό παραπλανητικά.

Πώς λοιπόν μπορείτε να μάθετε το πραγματικό επιτόκιο για το δικό σας στεγαστικό δάνειο;

Υπάρχουν μόνο δύο τρόποι για να μάθετε το επιτόκιο του στεγαστικού σας δανείου. Ο πρώτος τρόπος είναι να συγκεντρώσετε όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά και «οπλισμένη» με μεγάλη υπομονή να αρχίσετε να επισκέπτεστε τις τράπεζες. Σε κάθε τράπεζα θα συμπληρώνετε μια αίτηση προέγκρισης στεγαστικού δανείου ώστε η τράπεζα να σας απαντήσει μετά από μια εβδομάδα εάν εγκρίνετε το αίτημα σας και με τι επιτόκιο, διάρκεια και τελικό ποσό δανεισμού. ΜΟΝΟ εφόσον έχει γίνει η οικονομική προέγκριση και ο τεχνικός έλεγχος μπορείτε να γνωρίζετε με ακρίβεια το επιτόκιο.

Ο συγκεκριμένος τρόπος παρότι είναι πολύ χρονοβόρος και σε αρκετές περιπτώσεις έχει κοστίσει και οικονομικά σε υποψήφιους δανειολήπτες που «παρασύρθηκαν» υπογράφοντας συμβάσεις δανείων ενώ στην αγορά υπήρχαν καλύτερες λύσεις, παραμένει μέχρι και σήμερα ο πλέον δημοφιλής τρόπος ανεύρεσης στεγαστικού δανείου.

Υπάρχει εναλλακτική λύση;

Λύση υπάρχει και ονομάζεται σύμβουλος στεγαστικών δανείων. Αρμοδιότητα του είναι να σας βοηθήσει να βρείτε το πλέον κατάλληλο στεγαστικό δάνειο που ταιριάζει στο προσωπικό και οικονομικό σας προφίλ.

Ο θεσμός του συμβούλου στεγαστικών δανείων παρότι υπάρχει στο εξωτερικό για αρκετές δεκαετίες, στην Ελλάδα βρίσκεται ακόμα σε εμβρυακό στάδιο. Επιγραμματικά στο σημείο αυτό αξίζει να αναφέρουμε ότι στην Μεγάλη Βρετανία πάνω από το 60% των υποψήφιων δανειοληπτών συμβουλεύετε απευθείας συμβούλους δανείων πριν την σύναψη ενός στεγαστικού δανείου. Στην Ελλάδα μόλις τα τελευταία χρόνια έχουν κάνει την εμφάνιση τους εταιρίες που διατείνονται ότι προσφέρουν χρηματοοικονομικές υπηρεσίες σε ιδιώτες πελάτες.

Η μεγάλη πρόκληση για τον δανειολήπτη είναι η επιλογή του «σωστού» συμβούλου στεγαστικών δανείων καθώς δεν είναι πάντα δυνατόν να γνωρίζει ποιοι «κρύβονται» πίσω από τις απρόσωπες εταιρίες συμβούλων. Επίσης, δεν γνωρίζει ποιες είναι οι γνώσεις των συμβούλων αυτών και το αν προτείνουν πάντα την πλέον συμφέρουσα λύση για τον πελάτη ή ακολουθούν τυφλά τις οδηγίες του αφεντικού τους…

Αυτό που κατά την γνώμη μου έχει πολύ μεγάλη σημασία για τον υποψήφιο δανειολήπτη είναι ένας δανειακός σύμβουλος με βαθιές θεωρητικές γνώσεις της οικονομίας και ταυτόχρονα με τραπεζική εμπειρία.

Θέλοντας να καλύψω το συγκεκριμένο κενό που υπήρχε στην ελληνική αγορά, ξεκίνησα να προσφέρω τις υπηρεσίες μου σε δανειολήπτες που αναζητούν πραγματικούς δανειακούς συμβούλους που είναι σε θέση να τους βοηθήσουν στην ανεύρεση του στεγαστικού δανείου τους με 100% ειλικρίνεια.

Η Υπηρεσία

Εφόσον λοιπόν πιστεύετε ότι ο χρόνος σας είναι το πολυτιμότερο αγαθό που έχετε και προτιμάτε να περνάτε τον ελεύθερο χρόνο σας με τα αγαπημένα σας πρόσωπα και όχι γυρνώντας από τράπεζα σε τράπεζα, ας δούμε πως μπορώ να σας βοηθήσω στην επιλογή του καλύτερου στεγαστικού δανείου με βάση τις ανάγκες σας.

Τα βήματα της μοναδικής για τα ελληνικά δεδομένα υπηρεσίας είναι τα εξής:

Βήμα 1:

 • Μαθαίνετε μέσα σε 20 λεπτά ποια στεγαστικά δάνεια «ταιριάζουν» σήμερα με το προσωπικό και οικονομικό σας προφίλ.

Βήμα 2:

 • Γίνεται αίτηση στις τράπεζες των οποίων τα στεγαστικά προγράμματα σας ενδιαφέρουν. Η αίτηση σας αποστέλλεται απευθείας στα «κεντρικά» των τραπεζών με αποτέλεσμα να αυξάνεται το απόρρητο των προσωπικών και οικονομικών σας δεδομένων.

Βήμα 3:

 • Λαμβάνετε άμεση απάντηση από τις τράπεζες μέσα σε 4 μέρες για το αποτέλεσμα της αίτησης σας και επιλέγετε το καλύτερο στεγαστικό δάνειο με την βοήθεια του στεγαστικού συμβούλου.

Βήμα 4:

 • Πραγματοποιείται ο τεχνικός έλεγχος, ο νομικός έλεγχος και η προσημείωση του ακινήτου από τα αρμόδια τμήματα της τράπεζας.

Βήμα 5:

 • Γίνεται η εκταμίευση του δανείου εντός 2 ημερών.

Σημαντικό είναι το γεγονός ότι κατά την διάρκεια όλων των παραπάνω βημάτων έχετε δίπλα σας έναν επαγγελματία δανειακό σύμβουλο, ο οποίος σας βοηθάει να ξεπεράσετε τα εμπόδια που είναι πολύ πιθανόν να εμφανιστούν από την κατάθεση της αίτησης μέχρι και την εκταμίευση του δανείου.

 

Η πρώτη ερώτηση πολλών φίλων μου όταν τους εξηγώ τα πλεονεκτήματα της ανάθεσης εύρεσης ενός στεγαστικού δανείου σε έναν σύμβουλο δανείων είναι:

Τι θα μου κοστίσει;

Η Τράπεζα της Ελλάδος μεριμνώντας για τους Έλληνες κατοίκους μετακυλύει όλο το κόστος της υπηρεσίας του δανειακού συμβούλου από τον δανειολήπτη στις τράπεζες. Έτσι, ο δανειολήπτης απολαμβάνει όλα τα παραπάνω πλεονεκτήματα εφόσον επιλέξει έναν επαγγελματία δανειακό σύμβουλο απολύτως δωρεάν, καθώς το όποιο κόστος βαρύνει αποκλειστικά τις τράπεζες.

Το επόμενο βήμα

Εάν λοιπόν θέλετε άμεσα να λύσετε το πρόβλημα της επιλογής του στεγαστικού σας δανείου δεν έχετε παρά να συμπληρώστε το όνομα, το τηλέφωνό σας, το email σας και την ώρα που θα προτιμούσατε να επικοινωνήσω μαζί σας στην παρακάτω φόρμα. Θα έχετε άμεση απάντηση μέσα σε 24 ώρες.

Για το επόμενο χρονικό διάστημα και μέχρι να ολοκληρωθούν οι συγχωνεύσεις των τραπεζών οι υπηρεσίες του bankradar.gr δεν θα είναι διαθέσιμες. Ευχαριστώ για το ενδιαφέρον σας.

Ο παρόν ιστοχώρος(website) τηρεί τις υποχρεώσεις που απορρέουν από το νόμο 2472/97 περί Προστασίας του Ατόμου από την Επεξεργασία Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα και τις σχετικές αποφάσεις, οδηγίες και κανονιστικές πράξεις της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.

Βρισκόμενοι στις αρχές του 2013 ένα πράγμα έχει γίνει φανερό για την παγκόσμια οικονομική κρίση: Εκατομμύρια άτομα ανά τον κόσμο εξαπατήθηκαν από αετονύχηδες «επαγγελματίες» που έβαλαν πάνω από την προστασία των πελατών τους το ασύδοτο κέρδος. Αυτό όπως είναι φυσικό έχει προκαλέσει δισταγμό από την πλευρά των πολιτών που δεν ξέρουν ποίον πλέον μπορούν να εμπιστευτούν…

Η δική μου επαγγελματική φιλοσοφία αντιτάσσεται στην περπατημένη. Σκοπός μου είναι να δημιουργήσω μακροπρόθεσμες σχέσεις εμπιστοσύνης με τους πελάτες που θα θελήσουν να «εκμεταλλευτούν» τις υπηρεσίες μου. Στόχος μου είναι με 100% τιμιότητα και ειλικρίνεια να επιλέξουμε ένα στεγαστικό δάνειο που ικανοποιεί τις δικές σας ανάγκες. Αν λοιπόν αναζητάτε έναν επαγγελματία με πραγματικές οικονομικές γνώσεις και εμπειρία, μην καθυστερείτε άλλο! Συμπληρώστε την παραπάνω φόρμα επικοινωνίας. Σε λίγες ώρες από τώρα θα βρούμε μαζί το στεγαστικό δάνειο που σας ταιριάζει!

Γιώργος Κωνσταντόπουλος

O Γιώργος Κωνσταντόπουλος είναι απόφοιτος της Οργάνωσης & Διοίκησης Επιχειρήσεων του πανεπιστημίου Πειραιά, ενώ κατέχει και μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στην Διοίκηση Επιχειρήσεων (MBA) απο το Οικονομικό πανεπιστήμιο Αθηνών. Σε επαγγελματικό επίπεδο έχει εργαστεί ως επενδυτικός σύμβουλος σε μια από τις μεγαλύτερες πολυεθνικές τράπεζες που δραστηριοποιείται αυτή τη στιγμή στην ελληνική τραπεζική αγορά, έχοντας εξυπηρετήσει πάνω από 1000 πελάτες.

Διαβάστε ακόμα:
Τα πλεονεκτήματα των στεγαστικών δανείων σταθερού επιτοκίου
Τα μειονεκτήματα των στεγαστικών δανείων σταθερού επιτοκίου
Τα πλεονεκτήματα των στεγαστικών δανείων κυμαινόμενου επιτοκίου
Τα μειονεκτήματα των στεγαστικών δανείων κυμαινόμενου επιτοκίου
Επιδοτούμενα στεγαστικά δάνεια
Τα έξοδα ενός στεγαστικού δανείου
Τις ασφαλιστικές καλύψεις ενός στεγαστικού δανείου